Bocuse d'Or Lyon 2013

Selgusid kokandusvõistluse eelvooru finalistid 28.09.2009

Maailma kokanduskunsti tippvõistlusel Bocuse d’Or’il Eestit esindav kokk selgitatakse välja Dmitri Roozi (Korsaar ja Beer House), Tõnis Siiguri (Stenhus) ning Rene Uusmehe (MEKK) vahelises avalikus tuleproovis 14. jaanuaril 2010, teatas Bocuse d’Or Eesti Akadeemia president Dimitri Demjanov.

Eesti finaali kutsutavad kokad selgusid paarikümne toidumaailma arvamusliidri, ajakirjaniku ja kokkade enda seas läbi viidud küsitluse tulemusena, kus paluti hinnata Eesti paremate kokkade võimalust pühenduda kurnavale treeningprogrammile ning sobivust võistluse traditsioonilisele formaadile, rääkis Demjanov. Lõppvaliku teeb jaanuaris toimuval võistu-kokkamisel rahvusvaheline ˛ürii eesotsas nimekate kokkadega Alberd Adria El Bullist Hispaaniast, Claus Meyer NOMA-st Taanist ja Fergus Henderson St. John restoranist Londonist.

„Mul on väga hea meel, et kolm Eestis endale nime teinud kokka on valmis end proovile panema niivõrd kõrgete nõudmistega võistlusel,“ lisas Demjanov.

Eestit esindama valitud kokal on seejärel ligi viis kuud aega viimistleda oma menüüd Šveitsis Genfis toimuva Euroopa finaali eel, kust selguvad edasipääsejad rahvusvahelisele lõppvõistlusele Prantsusmaal. Võistlusel tuleb kokkadel viie ja poole tunni jooksul valmistada üks roog lestast ning teine vasika ribidest, jalgadest, peast ja harknäärmest.

„Oleme saanud oma esimesed ristsed ja näidanud, et suudame ja julgeme rinda pista toidumaailma vägevatega. Selle kogemuse põhjal oskame seekord veelgi paremini end ette valmistada ning teha veelgi enam, et tutvustada Eesti väga tähelepanuväärset kööki ja kokanduskultuuri laias maailmas – just 2011 jaanuaris, mil Tallinn alustab kultuuripealinnana,“ kommenteeris Demjanov.

Eesti pääses esmakordselt mainekale võistlusele 2008. suvel Bocuse d’Or Euroopa finaali kaudu Norras, kus Eestit esindanud Vladislav Djatšuk tuli 7. kohale ja pääses koos Tšehhiga esimeste nn uue Euroopa riikidena Bocuse d’Or finaali Lyonis 2009. jaanuaris. Seal tuli Eesti 812 punktiga 15. kohale, jäädes ühe punktiga maha Tšehhist ning edestades kaheksa punktiga 16ndaks tulnud Luksemburgi. Esikoha pälvis Norra, hõbedale tuli Rootsi ning kolmanda koha sai Prantsusmaa. Eesti tiimile elas Lyoni tribüünidel kaasa ligi 70 Eesti toiduentusiasti.

Dmitri Rooz (Beer House ja Korsaar Chef de Cuisine) on alates 1990ndate algusest töötanud kokana ettevõtetes ja restoranides nagu Primavera, Hotell imperial, Kapten Flint, AS Kosippo, Pirita, Miiduranna ja Eesti Laevandus. Ta on esindanud Eestit Global Chef Challenge Põhja-Euroopa finaalis 2007 ja 2009 aastal ning võitnud kokandusvõistlused Riga Open Culinary Cup 2009 ja 2009 Balti riikide peakokkade võistluse St. Peterburgis. “International Kremlin Culinary Cup” võistlusel 2006. aastal jagas ta II ja III kohta. Dmitri on läbinud täiendkoolitusi 2 Michelini tärniga pärjatud restoranides Chez Dominique (Soome) ja Noma (Taani).

Tõnis Siigur (Restoranide Stenhus, Nevskij, Kuldse Notsu Kõrts Chef de Cuisine) on varem töötanud kokana restoranides Ammende Villa, Zum Zum ja alustanud hotellis Taru. Ta on pälvinud Parima Koka Hõbelusika 2007 ja tema restoran Stenhus on neljal järjestikusel aastal (2004-2007) pälvinud Parima Gurmeerestorani Hõbelusika. Ta on läbinud täiendkoolitusi Soomes, Prantsusmaal ja Saksamaal ning on kokaraamatu European Cookery kaasautor.

Rene Uusmees (Savoy Boutique Hotell, restoran MEKK peakokk) on omandanud koka eriala Länsi-Lapin Ammattioppilaitos koolis Soomes ning samuti ETKVL-i kutsekoolis Tallinnas. Ta on töötanud kokana alates 1995. aastast Tallinn-Stockholm laevaliinil, seejärel Meriton Grand Hotelli Tallinna ja Radisson SAS Tallinn hotelli peakokana. Rene on osalenud kokanduslastes koostööprojektides ja täiendkoolitustes Hispaanias, Šveitsis, Brüsselis, Soomes ja Rootsis.