Bocuse d'Or Lyon 2013

Eesti tippkokk esitleb esmakordselt "kokkade olümpia" võistlustööd 24.04.2014

Restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov, kes esindab Eestit 7.-8. mail Stockholmis toimuva Bocuse d’Or võistluse Euroopa eelvoorus, teeb täna viimase viie ja poole tunnilise treeningu tunnustatud Rootsi koka Jonas Lundgreni juhendamisel. Kaheksa kuud väldanud treeningperioodi tulemusi esitletakse restoranis Gloria aukülalistele ja toiduentusiastidele.

Mai alguses Stockholmis toimuv pingeline võistlus, kus publiku silme ees valmistavad 20 Euroopa tippkokka rahvusliku eripäraga võistlusroogi, viib 12 parimat sammu võrra lähemale ihaldatud võidutrofeele. 1987. aastal prantsuse legendaarse tippkoka Paul Bocuse’i algatatud ja rahvasuus “kokkade olümpiaks” ristitud võistluse finaal toimub iga kahe aasta tagant prantsuse gastronoomiapealinnas Lyonis. Žüriis esindab Eestit kokakunsti edendaja, Prantsuse Kulinaaria Akadeemia liige  ja Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov.

 

Range reglemendiga võistluse kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks on Euroopa eelvoorul tursaliste perekonda kuuluv saida, lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Etteantud liharoog tuleb Stockholmis valmistada Rootsi kohalikust põrsalihast. Viimasest tõukub ka Eesti võistlustöö üldine kontseptsioon, milleks on jaapani päritolu täiuslikku käsitööoskust nõudev origamikunst. “Origami sümboliseerib tervikliku skulptuuri loomist ühestainsast lehest ilma seda lõikamata. Hea kokk aga suudab oma loovust ja oskusi kasutades luua ühest tervest loomast täiusliku roa,” viitab Demjanov köögifilosoofias tuntud “ninast sabani” lähenemisele.

 

Kuna võistlusel tuleb kinni pidada paljudest erinevatest nõuetest, alates ajalisest täpsusest kuni serveerimistemperatuurini, peab Dmitri Haljukov õnnestumisel olulisimaks professionaalsust. Oma isiklikku kokakäekirja iseloomustab ta kui kindlatest ja selgetest maitsetest koosnevat. “Mind võluvad jätkuvalt Michelini tärne vääriv Prantsuse köök oma konkreetsete vormide ja võimsate maitsetega, inspireerib loomulikult ka Uus Põhjala Köök,” märgib ta.

 

Ühe edu võtmena nimetab Haljukov pärast kaheksakuist treeningperioodi ka meeskonnatööd. Eesti koka seljatagust kindlustav tiim koosneb enam kui 15 inimesest. Võistlusareenil saab kandidaadile abiks olla commis chef ehk noorkokk, kelleks on sel korral Dmitri Fjodorov restoranist Ribe. Väga olulist rolli mängib ka köögitreener Emmanuel Wille, kes on juba mitmendat aastat Eesti võistlejaid nõustanud ning kes igapäevaselt restoranis Olde Hansa peakoka ametit peab. Sel korral on meie kandidaadil mentor ka maailma tippude seast – Rootsi särav kulinaariatäht Jonas Lundgren. Spetsiaalse võistluskandiku valmistamisel tehti aga koostööd Eesti Kunstiakadeemia metallikunstnike ning teatrikunstnik Iir Hermeliiniga.

 

Juhul, kui Eesti kandidaat pääseb edasi finaali, algab uus võistlusring uute etteantud toorainetega. Lõppvõistlus toimub 2015. aasta jaanuari lõpus Lyonis.

 

Kunagi varem pole antud suurvõistlus Eestile nii lähedal toimunud, seega ootavad Eesti Kulinaaria Instituut ja Bocuse d’Or Eesti akadeemia kõiki fänne Stockholmi kaasa elama! Lisainfo http://bocusedor.ee/uudised/info-fannidele 

 

Bocuse d’Or võistluse toetajad ja koostööpartnerid on: Põllumajandusministeerium, Euroopa regionaalarengu ja sotsiaalarengu fond EAS vahendusel, Electrolux Eesti AS, Carmen Group, Dunkri Kaubanduse AS, Eesti Kulinaaria Instituut, restoran Olde Hansa, restoran CRU, Brand Manual, Reaton, Karisma Food, Maks ja Moorits.