Bocuse d'Or Lyon 2013

Eestil õnnestus kokkade olümpial säilitada oma eelmise korra tulemus – 14. koht maailmas 28.01.2015



Hetk tagasi kuulutati Lyonis, Prantsusmaal välja kokkade olümpiaks nimetatud Bocuse d’Or võitjad. Eestit esindanud restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov ja abikokk Dmitri Fjodorov saavutasid 14. koha, täpselt sama tulemuse tegi eelmisel korral Heidi Pinnak.


Legendaarse prantsuse koka Paul Bocuse'i kodulinnas Lyonis toimunud võistlusel sai esikoha Norra,  teise Ameerika ja kolmanda kohaga pärjati Rootsi. Esikümne seas olid veel mitmed Põhjala riigid Soome, Taani ja Island.

 


Kandidaadi sõnul on ta andnud endast kõik. „Kaks viimast aastat oled ainult Bocuse-i võistlusele mõelnud ning treenitud tunde ei tea kokku lüüagi,“ sõnas Haljukov. „Punktide summa on väga hea, eks unistus oli mõne koha võrra Eesti senist tulemust lüüa, kuid olen igati rahul,“ sõnas ta.

 

„Meie tulemus on kõva eeltöö tulemus - see on suur väljakutse hoida oma positsiooni maailma parimate gastronoomiariikide seas,“ ütles rahvusvahelises žüriis Eestit esindanud Dimitri Demjanov. Ta lisas, et eri maailma paigust pääses finaali vaid 24 riiki ning juba finaali pääs oli meile suur au. „Euroopas oleme 11ndad ja maailmas 14ndad – pole paha!“ sõnas Demjanov. „Motivatsioon on kõigil laes ja kindlasti töötame edasi, et Eesti lippu kõrgel hoida“.


Demjanovi sõnul on tal heameel ka Põhjala riikide jätkuva edu üle. „Põhjala on konkurentsitust maailma gastronoomia tipp hetkel,“ märkis ta.


Viis ja pool tundi kestnud finaalis esitas ligi kaks aastat treeninud tiim kohustusliku liha- ja kalaroa. Põhitoorainetena kasutati pärlkana ja jõeforelli. Kuna kastmed ning garnituurid olid iga võistleja vabal valikul, kasutati Eesti võistlustöös palju kohalikke tooraineid: puravikke, tilli, Peipsi sibulaid, Saaremaa vähisabasid, kodumaiseid juurikaid. Iga võistleja pidi rõhutama retseptuuris kohalikku kööki ning andma edasi oma maa toidukultuurile omast.

 

Parima kalaroa preemia sai Jaapan, parima lihakandiku vääriliseks hinnati Soome ning ka parima abikoka preemia pälvis meie põhjanaaber. 2016. aasta Bocuse d’Or Euroopa voor toimub Ungaris. Eriauhinna parima postri eest said Argentiina ja Ungari.


 


Eesti kandidaadi seljatagust on pikal ja pingelisel treeningperioodil aidanud kindlustada 15-liikmeline meeskond. Võistlusareenil saab kandidaadile kohapeal abiks olla commis chef ehk noorkokk, kelleks on sel korral Dmitri Fjodorov restoranist Ribe. Võistluse ajal on kandidaadil veel lubatud suhelda treener Emmanuel Willega, kes on juba mitmendat aastat Eesti võistlejaid nõustanud ning kes igapäevaselt restoranis Olde Hansa peakoka ametit peab. Võistluskandikute ja nõude autorid on Rait Siska ja Risto Tali. 

 

Esimest korda sai Eesti kutse osaleda sellel maailma enim jälgitud kokandusvõistlusele juba seitse aastat tagasi. Varasemalt on Eestist finaalis esindanud tippkokk Vladislav Djatšuk, kes saavutas 2009. aastal 15. koha ja Heidi Pinnak, kel õnnestus ühe koha võrra positsiooni parandada 2013. aasta võistlusel.


Bocuse d’Or võistluse toetajad ja koostööpartnerid on: Põllumajandusministeerium, Euroopa regionaalarengu ja sotsiaalarengu fond EAS vahendusel, Electrolux Eesti, Carmen Group, Eesti Kunstiakadeemia, Dunker, Tallinna linn, ETS Nord, Eesti Kulinaaria Instituut, restoran Olde Hansa, restoran CRU, Brand Manual, Reaton, Farwell, Gemoss, Segers, Svensky Kaubandus ning paljud vabatahtlikud.


FOTOD Eesti tööst!