Bocuse d'Or Lyon 2013

Toimus kokanduse “Eurovisiooni” Eesti peaproov 28.05.2010

Restoranis Gloria toimus rahvusvahelise kokakunsti suurvõistluse Bocuse d’Or Europe 2010 Eesti peaproov, kus Dmitri Rooz andis siinsetele toiduvaldkonna arvamusliidritele maitsta, millega ta 7. juunil Genfis Eesti gastronoomia au kaitsma läheb.


Glorias eksamineerisid Eesti esindajat ka Prantsuse, Taani ja Hispaania suursaadikud abikaasadega, teatas Bocuse d’Or Eesti Akadeemia president Dimitri Demjanov. „On märkimisväärne, et Dmitri Rooz, töötades õlle-profiiliga restoranis, ei ole kaotanud huvi gastronoomia kõrg-kultuuri vastu ning on suutnud end motiveerida süvitsi minema ja sellega üllatavalt hästi hakkama saanud. Seda on märkinud kõik konsultandid, kelle juures on Dmitri praktikal olnud,“  ütles Demjanov.

Restoranide Beer House ja Korsaar peakokk Dmitri Rooz valiti Eestit esindama jaanuaris KUMU auditooriumis „Food For Future“ konverentsi ja Bocuse d’Or Eesti võistluste rahvusvaheline žürii poolt kooseisus Claus Mayer Taanist, Pierre Mathon Prantsusmaalt, Angelica Udekyll ja Vladislav Djatshuk Eestist, Fergus Henderson Inglismaalt ja Kenneth Nahrs Soomest. Rooz on võitnud Global Chefs Challenge võistlused Eestis ja kahel korral Moskvas ning saavutanud esikoha kokkade võistlustel Peterburis.

Bocuse d‘Or Europe 2010 võistlustooraineks on seekord Norra hiidlest e. Silver Sterling Halibut ja Šveitsi vasika karbonaad,vasikapea, harknääre ja vasikajalad; garnituurid ja kastmed valivad võistlejad ise.

”Rooz on treenimiseks kasutanud 160 kg hiidlesta, kuus kg tilli, 11 vasika seljatükki, üle nelja kg tüümiani, 460 langustiini, 600 kurki, redist ja porgandit, ligi 14 kg kukeseeni ja üle 9 kg või,” rääkis Demjanov. Tema sõnul on Dmitri Rooz läbinud kogu menüü vastavalt võistlusreeglitele enam kui 30 korral, mis tähendab kokku 165 töötundi ehk terve keskmiselt kuu tööaega, arvestades viie ja poole tunni pikkust valmistamistsüklit ühele korrale. Viie ja poole tunniga peab kokk võistlustel valmistama ja kujundama kaks ühe meetri pikkust roogadega vaagnat ning seejärel esitlema neid žüriile hindamiseks ja degusteerimiseks.

Kandikuid hinnatakse maksimaalselt 60 punktiga: kujunduse eest 20 punkti ning toidu maitse eest 40 punkti. Kandikute kujundust on konsulteerinud Linnateatri peakunstnik Iir Hermeliin; võistleja plakatid on kujundanud Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakond Kristjan Mändmaa juhendamisel.

Kokku on menüüle ja ettevalmistustele kulunud ligi 100 päeva. Peale Eesti kandidaadiks tunnustamist on Rooz läbinud koolitused Bernis, Bellevue Grand Palace köögis Šveitsi gastronoomia Grand Old Man Hr Witzingmanni juures ja Annecy’s Prantsusmaal kolme Michelini tärni koka Marc Veyrat juures. Dmitri Roozi treeninguid toetas Electrolux Eesti.

Dmitri Roozi treeneriks on Pierre Mathon, kes on Michelini tärniga pärjatud kokkade konsultant ja Paul Bocuse Akadeemia liige. Kokkade Vormel 1, Eurovisiooni ja olümpiamängudega võrreldud Bocused d’Or võistlust korraldatakse juba alates 1983. Iga kahe aastat tagant koguneb Prantsusmaale Lyoni gastronoomia tipptegijad, et valida parimaid. Tänavu pretendeerib kuldsele kujukesele 65 maad, nende seas ka Eesti. Esimest korda sai Eesti kutse osalemiseks Bocuse d‘Oril 2007. a. ja Stavangeris 2008. Euroopa voorus saavutas 7. koha, jättes selja taha suured gastronoomiamaad nagu Luksemburg, Itaalia ja Hispaania. Bocuse d’Or  kokkade võistlust kajastab igal aastal üle 1000 ajakirjaniku ja 500 kaamera. 


Võistkond ja fännklubi stardib Tallinnast Genfi 4. juunil ning Eesti kandidaadi esinemispäev on 7. juunil. Bocuse d’Or Eesti kandidaati toetavad EAS, Tallinn 2011, Põllumajandusministeerium, Saku, Electrolux, Liviko, Dunker, Uniprint, Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Kulinaaria Instituut.