Bocuse d'Or Lyon 2013

Rootsi tippkokk asub treenima Eesti esindusmeeskonda 26.11.2013

Rootsi tippkokk Jonas Lundgren asub kokkade olümpiaks ehk Bocuse d’Or võistlusteks treenima tänavu Eesti eelvooru võitnud Dmitri Haljukovi restoranist Cru. Et jõuda 2015. aasta jaanuaris Lyonis toimuvale lõppvõistlusele, peab meie meeskond pääsema 7.-8. mail 2014 Euroopa voorus kahekümne riigi seast kahteistkümne parema hulka.


Lundgren ise tõi 2009. aastal toimunud Bocuse d’Or finaalist Rootsile koju hõbemedali. Ta on töötanud mitmes Michelini restoranis üle maailma ning avas kaks aastat tagasi Stockholmis omanimelise restorani. Mullu kuulutati ta Rootsis aasta uueks tulijaks.


"Joonas on parim, mida Eesti gastronoomia hetkel vajab," kommenteerib koostööd Bocuse d'Or Eesti president Dimitri Demjanov. Treeneri valikut põhjendades parafraseerib Demjanov Oscar Wilde’i: “Meie maitse on lihtne, meile sobib parim ja see põhimõte sai Jonase valiku osas ka otsustavaks.” Tutvustades uut meeskonnaliiget rõhutab Demjanov, et Lundgren on Rootsis valdkonna arvamusliider, Põhjala köögi arendaja, kogemuste tv-saatejuht ja Michelini tärni kokk. Meeskonda kuulub ka Emmanuel Wille, kes on seekord Stockholmis köögitreeneriks ning abikokk Dmitri Fjodorov. Kogu tiimis on üle 15 inimese.

 

Pooleaastast treeningperioodi Rootsi kokaga peab Eesti kandidaat  Dmitri Haljukov põnevaks ja arendavaks. "Võistlustooraine on sel aastal üsna intrigeeriv ning kogenud treeneriga koostöö aitab mul erinevaid ideid vormistada üllatusi ja maitseelamusi pakkuvaks lõpptulemuseks," usub Haljukov.

 

Maikuus toimuva Euroopa eelvooru kalaroa kohustuslikuks põhitooraineks on tursaliste perekonda kuuluv saida (coal fish e. pollachius virens), lisaks Beloni austrid ja sinimerikarbid. Ülejäänud lisandid saab valida võistleja ise; samuti tuleb võistlustiimil langetada otsus, kas kalaroog on külm või kuum. Etteantud liharoog tuleb Stockholmis valmistada Rootsi põrsalihast ning see kantakse ette spetsiaalsel Eesti metallikunstnike poolt valmistatud võistluskandikul.

 

Juhul, kui Eesti kandidaat pääseb edasi finaali, algab uus võistlusring uute etteantud toorainetega. Iga kahe aasta tagant Lyonis toimuval lõppvõistlusel selgitatakse välja maailma parim kokk mitmekümne võistleja seast.

 

1987. aastast toimunud Bocuse d’Or on range reglemendiga rahvusvaheline võistlus, kus võistleja peab täpselt etteantud aja ja toorainete raames oma loomingut esitlema maailma tunnustatumatest kokkadest koosnevale žüriile ning arvukale publikule. Žürii auliige on võistlusele nime andnud legendaarne Prantsuse chef, 1926. aastal sündinud Paul Bocuse.

 

Eesti osaleb Bocuse d’Or võistlustel neljandat korda. Kahel korral on Eesti jõudnud finaali - 2009. aastal saavutas Vladislav Djatšuk 15. koha, 2013. aastal jõudis Heidi Pinnak 14. kohale 64-st osalejamaast.

 

Eesti osalemist Bocuse d’Oril toetavad EAS Euroopa Sotsiaalfondi ja Regionaalarengu Fondi vahenditest, Põllumajandusministeerium, Eesti Kulinaaria Instituut, Carmen Group, Electrolux Eesti AS.


Eesti Kulinaaria Instituut

Dimitri Demjanov

info@kulinaaria.ee

+372 5196 0197